Afschaffing van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR)

Vanaf 1 mei 2016 wordt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) afgeschaft. Wat zijn de gevolgen voor werkgevers die regelmatig zzp’ers inschakelen? U leest er meer over in deze blog van Gimbrère Advocaten!
 

handen verkleind.jpg

Per 1 mei wordt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) afgeschaft. De bedoeling van de VAR was om vast te stellen of het bedrijf dat een zzp’er inhuurt, loonheffing moest inhouden. Vanaf 1 mei geldt in dit kader de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA).
 

Wat wordt er veranderd?

In de plaats van de VAR komt een aantal modelovereenkomsten die opdrachtgevers kunnen gebruiken. Op basis daarvan hoeft een opdrachtgever geen loonheffingen in te houden en te betalen. De verantwoordelijkheid voor de belastingen komt meer te liggen bij de opdrachtgever. Deze kan immers een grote rol spelen bij de invulling van de overeenkomst. Nu ligt de verantwoordelijkheid met name bij de zzp’er. Als beide partijen volgens de goedgekeurde overeenkomst werken, lopen zij geen risico op naheffingsaanslagen of boetes met betrekking tot de loonheffing. Het is ook mogelijk om zelf een overeenkomst op te stellen en die ter goedkeuring aan de Belastingdienst voor te leggen.
 

Wat betekent dit voor u?

Door de nieuwe wet zal er waarschijnlijk meer druk komen te liggen op de opdrachtgever. Deze partij moet de overeenkomsten met de zzp’er juridisch goed, sluitend én juist opzetten. Voor veel bedrijven kan dit een probleem zijn. Het is daarom raadzaam om vooraf altijd met een advocaat te overleggen. Hiermee voorkomt u problemen met de Belastingdienst of ingehuurde zzp’ers.


Gimbrère geeft u meer informatie

Bent u werkgever en huurt u regelmatig zzp’ers in? Of heeft u andere vragen omtrent het contractenrecht? Neem dan contact op met advocaat mr. Claudie Gimbrère. Dat kan via mailadres claudie@gimbrere.nl of telefoonnummer 020 - 820 35 89.
 

Over de auteur

Claudie-Gimbrere.jpg
“ Praktisch adviseren en begeleiden van innovatieve ondernemers en particulieren ”

Claudie Gimbrère