Betalingswijze bij aankoop van woningen in Spanje - Rol van notaris en advocaat bij aankoop onroerend goed -  Verschillen tussen Nederland en Spanje

Vele Nederlandse klanten die bezig zijn met de aankoop van een woning in Spanje zijn vaak verbaasd over de betalingswijze bij de ondertekening van de koopakte in Spanje: deze vindt namelijk plaats via bancaire cheques.

De meerderheid van de Nederlanders vindt het vreemd en lacht erom, kortom het verbaast hen dat een betalingswijze dat zó oud is (een cliënt noemde het zelfs middeleeuws) nog steeds geldig is in de 21ste eeuw, de eeuw van nieuwe technologiëen. De verklaring  hiervoor is de noodzaak om rechtszekerheid te bieden voor de operatie; ik zal de reden toelichten:

In het Nederlandse systeem zijn het aankoopproces en de garanties heel anders dan in Spanje. In Nederland is de notaris, die aangewezen is voor de verwerking van de koop, ook verantwoordelijk voor het ontvangen van de betalingen, het analyseren van de juridische status van het onroerend goed en de verdeling van de betalingen, alles op een ogenschijnlijk eenvoudigere en modernere manier.

In het Spaanse systeem worden de koopakten net zoals in Nederland opgesteld door een notaris. Echter is niet de notaris verantwoordelijk voor het verifiëren van de situatie van het onroerend goed, maar de advocaat die deze functie vervult. Ook is de notaris niet verantwoordelijk voor het ontvangen of verrichten van betalingen.

Begrijp me niet verkeerd, de rol van de notaris is essentieel, omdat hun hoge opleiding in Spanje hen in staat stelt elke twijfel of complexiteit in een koopoperatie op te lossen, maar wie de werkelijke situatie van het onroerend goed onderzoekt (schulden en lasten) is de advocaat en wie verantwoordelijk is voor de betaling zijn de partijen zelf.

De enige manier om rechtszekerheid te garanderen van zowel de betaling en ontvangst van de koopprijs als de uitdrukking van de wil van beide partijen, is via het overhandigen van een bank cheque op het moment van ondertekenen van de notariële akte. 

Op de vraag van veel klanten van de reden waarom er geen bankoverschrijvingen worden gebruikt voor de betalingen een aantal dagen vóór de ondertekening, is het antwoord opnieuw hetzelfde: juridische veiligheid. Stel je voor dat de overschrijving van de koopprijs een aantal dagen eerder is verricht en door de verkoper is ontvangen, zou het kunnen gebeuren dat de verkoper niet verschijnt op het moment van de ondertekening van de akte. Dan zou de koper hebben betaald voor een woning die die niet geleverd krijgt. 

Kortom en zoals altijd, aarzelt u niet om de diensten van een advocaat in Spanje in te huren als u een woning gaat kopen, dit zal het aankoopproces garanderen. Vergeet niet dat we bij Gimbrère Advocaten kantoren hebben in Barcelona, Marbella en Madrid, evenals professionals van Nederlandse en Spaanse origine. Als u onze hulp nodig heeft, aarzelt u dan niet om contact met ons op te nemen.

 

Over de auteur