Een onvoorspelbare chemie

Het boek Echte Vriendschap wordt op 10 december voorgesteld in Breda. Tjaard Gimbrère, Jeroen van Hoek en Peter R. de Vries brengen er hun speciale verhalen. Tjaard Gimbrère (63) heeft een advocatenkantoor in Breda, met sedert dit jaar een klein, besloten theater daaraan vast. Uit de periode dat hij zelf nog strafzaken deed, kent hij criminoloog en uitgever Simon Vuyk. Over Echte Vriendschap, dat tevens het centrale thema is in het nieuwe boek van Vuyk, moest hij echter wat langer nadenken. „Ik vond het een grote uitdaging om het verhaal dicht bij huis te houden.”

Artikel echte vriendschap BN de Stem.jpg

Wapen

Jeroen van Hoek (35) uit Sint-Maartensdijk maakte een metamorfose door van beroepsmilitair tot kunstenaar. Hij gaat nu door het leven als storyteller. „Kunst dient al langer als uitlaatklep. Ik heb altijd al verhalen geschreven. De vorm waarin ik die giet is nieuw, net als de manier waarop ik ermee naar buiten treed.” De pen als nieuw geweer en zijn mond als zachtaardig wapen. „Na de aanslagen van Parijs was schrijven het eerste dat in me opkwam. Ik heb twee gedichten opgetekend. Je hoeft geen wapen op te pakken om voor een goede zaak te kunnen vechten.”

Eigenschappen

In het vliegtuig richting een van zijn kantoren in Spanje werd het Tjaard Gimbrère plots duidelijk wat hij over vriendschap wilde vertellen. „Ik heb een heel bijzondere band met mijn kinderen en stiefzoon. Echte vriendschap heeft naar mijn idee een aantal eigenschappen. Je moet elkaar blind kunnen vertrouwen. Maar ook lol kunnen maken, je volledig op je gemak voelen en zonder remmingen je verhaal kwijt kunnen. Je moet ook over je kwetsbaarheden kunnen praten. Dat is voor mannen niet altijd gemakkelijk. Tijdens mijn zestigste verjaardag kwam ik erachter dat de band die ik met mijn kinderen heb aan al die voorwaarden voldoet.”

Rangorde

Het verhaal van ex-commando Jeroen van Hoek draait om de vraag of er een rangorde is in de termen vriendschap, kameraadschap en broederschap. Hij gaat in zijn verhaal terug naar een speciale verkenningsoperatie in Afghanistan. „Ik zag het als mijn opdracht te verklaren hoe het gesteld is met het vriendschap binnen defensie. Dat is afhankelijk van de omstandigheden waarin je je bevindt. Als je met je maten in een hinderlaag komt en volledig van elkaar afhankelijk bent, wordt het een zaak van leven en dood, en wordt je broeders die voor elkaar door het vuur gaan.” Van Hoek heeft ook anderen erdoorheen gesleept en daarmee hun leven gered. Ooit zakte Van Hoek zelf door de hoeven. Volledig uitgeput werd hij door een maat opgepikt. „Vanaf dat moment weet ik het antwoord op die vraag over rangorde.” Hij vertelt dat er van die ruige, in Roosendaal opgeleide commando’s weinig over is als ze na zo’n operatie het basiskamp bereiken. „Daar zijn we allemaal softies die de emoties de vrije loop laten.” Zijn redder ziet hij niet vaak, maar de band met hem blijft voor eeuwig.

Peter R. de Vries schrijft in zijn verhaal dat veel mensen denken dat vriendschap een welbewuste keuze is. In werkelijkheid is het volgens hem vooral een kwestie van onvoorspelbare chemie. Net als verliefdheid. Gimbrère beaamt dat. „Er moet een klik zijn. Het is een enorm gevoel van warmte. Goede vriendschap is een vorm van liefde.” Van Hoek: „Maar dan zonder de seks.

BN de Stem. 7 december 2015

Over de auteur

Tjaard-Gimbrere.jpg
“ Veel Nederlanders in Spanje smeekten om juridische hulp ”

Tjaard Gimbrère