Een smsje met grote gevolgen voor de alimentatie

Bijna iedereen die een echtscheiding heeft doorgemaakt weet dat dit een (emotioneel) zwaar traject is, zelfs als het partijen lukt om in onderling overleg tot afspraken te komen. De meeste stellen zien het op enig moment niet meer zitten. Gelukkig neemt de rechter vroeg of laat een beslissing, waardoor partijen weten waar ze aan toe zijn. In veel gevallen zorgt dit ervoor dat de rust weer terugkeert. 

Smartphone.jpg

Helaas zijn er ook gevallen waarin partijen elkaar niet los kunnen laten. De emotionele rollercoaster gaat dan verder. Het gebeurt dan met enige regelmaat dat iemand uitspraken doet die achteraf gezien misschien niet zo handig zijn. Zo ook de sms die een vrouw aan haar ex-man zond met de volgende tekst. “Per 1 januari kun je stoppen met de alimentatie. De 3 maanden die ik nog tegoed heb, moet je nog voldoen en dan ben je van mij af”. De man betaalde deze 3 maanden partneralimentatie en stopte daarna, zoals de vrouw hem had bericht, met betalen. Tot de verbazing van de man stond er enige tijd later een deurwaarder op de stoep die hem vriendelijk verzocht de achterstallige alimentatie aan de vrouw te voldoen. Wat bleek, de vrouw was van gedachten veranderd en wilde weer partneralimentatie ontvangen. De man was het hier niet mee eens en stapte naar de rechtbank met het verzoek om de vrouw te bevelen de executie te staken. De rechtbank oordeelde dat de sms van de vrouw kan worden gezien als een aanbod tot het afzien van alimentatie en dat de man dit aanbod had geaccepteerd. Er was derhalve een rechtsgeldige overeenkomst tot stand gekomen. De man was daardoor niet langer gehouden om nog partneralimentatie aan de vrouw te betalen. 

Wees dus gewaarschuwd alvorens je een sms aan jouw ex-partner stuurt waarin je een bepaalde toezegging doet. Dit kan grote gevolgen hebben.

De beschikking van de rechtbank vind je hier

Over de auteur