Hennep en het recht

Hoe zou het nu met Patrick zijn? Patrick? Ja, de Patrick uit de blog van mijn kantoorgenoot Wim Vos. De zoon des huizes die tegen wil en dank tegen verschillende problemen aanliep nadat zijn vader was aangehouden op verdenking van een strafbaar feit.

Hoe het met Patrick gaat weet niemand, want Patrick is een fictief persoon. De problemen waar hij mee te maken kreeg, zijn echter wel de harde realiteit van veel van de cliënten die wij bijstaan. Wim Vos stond al stil bij de gevolgen van een strafrechtelijke aanhouding op het gebied van huurrecht en arbeidsrecht. Ik wil het in deze blog hebben over de gevolgen van één specifiek strafbaar feit: de hennepkwekerij in huis, schuur of garage.

02H31095.jpg

Wanneer een hennepkwekerij wordt ontdekt, komt er veel op jou als bewoner van de woning af. In zo’n situatie kun je het beste contact opnemen met ons kantoor. Wij zijn gespecialiseerd in dit soort zaken zowel op strafrechtelijk als civielrechtelijk gebied.
 

Strafrechtelijke vervolging

Als er in je woning, schuur of garage een hennepkwekerij wordt ontmanteld, dan zul je over het algemeen strafrechtelijk worden vervolgd voor overtreding van de Opiumwet. Neem dan contact met ons op. Wij zullen al je vragen dan zo goed mogelijk beantwoorden. Voor algemene informatie over strafrechtelijke vervolging kun je onze website raadplegen.

Even terug naar Patrick. Hij zal als medebewoner van het pand wellicht zelf ook vervolgd worden. Hij heeft de hennepkwekerij mogelijk oogluikend toegestaan en wellicht een handje geholpen. Je kunt hierbij denken aan het geven van water of het knippen van de plantjes. Vader heeft daarnaast zeker een groot probleem. De politie zal hem ondervragen om zoveel mogelijk over de hennepkwekerij te weten te komen. De ervaring leert dat de politie hierbij allerlei trucs kan toepassen.
 

Ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel

Naast strafrechtelijke vervolging kun je ook te maken krijgen met een vordering ontneming wederrechtelijk verkregen voordeel. De politie zal willen weten wat je verdiend hebt met de kwekerij. Het openbaar ministerie wil dit namelijk ‘afpakken’. Hiervoor wordt ook wel de ‘Pluk Ze-wet’ gebruikt en dit zegt niets anders dan dat degene die geld heeft verdiend aan een strafbaar feit, dit moet betalen aan de Staat. Bij een kleine kwekerij kan dit al snel in de tienduizenden euro’s lopen, laat staan bij een kwekerij met honderden planten. En het bedrag loopt alleen maar op als je vaker dan één keer oogst. Dit alles moet je dan mogelijk terugbetalen.

Om op de vader van Patrick terug te komen, hij krijgt te maken met nog een ander aspect. Vader zal het verdiende geld niet aan de belasting hebben opgegeven. Echter, de opbrengsten van een kwekerij ziet de Belastingdienst wel degelijk als inkomsten waarover vader belasting dient te betalen. De Belastingdienst kan vader daarom een naheffing opleggen.
 

Ontbinding huurovereenkomst

Woningbouwverenigingen treden streng op bij hennepkwekerijen in hun huurwoningen. Vaak gaan zij meteen over tot ontbinding van de huurovereenkomst. Dit kan alleen door tussenkomst van de kantonrechter. Ook in deze procedure kunnen wij je bijstaan. Houd er wel rekening mee dat de kantonrechter over het algemeen inderdaad overgaat tot ontbinding van de huurovereenkomst, omdat de huurder heeft gehandeld in strijd met de beginselen van goed huurderschap.
 

Overige problemen

Naast een strafrechtelijke vervolging, een ontnemingsvordering en ontbinding van de huurovereenkomst, kun je ook te maken krijgen met de volgende problemen waarbij wij je juridisch kunnen ondersteunen. De energieleverancier kan bijvoorbeeld een vordering instellen voor het illegaal afnemen van elektriciteit. Tevens is beëindiging van je uitkering niet ongebruikelijk of gaat je werkgever over tot ontslag.
 

Gimbrère Advocaten helpt!

Wij zijn gespecialiseerd in alle facetten van een hennepzaak. Mensen uit het hele land weten de weg te vinden naar onze kantoren in Breda en Amsterdam voor advies en bijstand in procedures. Wij geven een reëel en eerlijk advies en treden namens jou op in procedures als dit nodig is. Ben je verhuurder, medehuurder of werkgever en kom je ongewild in aanraking met een hennepzaak, aarzel dan ook niet om contact op te nemen!

Over de auteur