Hogere smartengeldbedragen in Nederland toegewezen

Heb je schade geleden na een ongeval en is iemand anders aansprakelijk? Dan heb je doorgaans recht op smartengeld. In Nederland is de hoogte van deze vergoeding veel lager dan in andere landen het geval is. Toch lijkt dit te veranderen. Lees er hier meer over!

letsel.jpg

Vorige maand heeft het UMC Utrecht een schadevergoeding van € 350.000 betaald aan een mevrouw die het slachtoffer is geworden van een zeer ernstige medische fout. De vrouw werd in 2011 getest op baarmoederhalskanker, maar door een fout van het ziekenhuis werd een verkeerde diagnose gesteld. De kwaadaardige cellen werden over het hoofd gezien en toen deze twee jaar later werden ontdekt, was het helaas al te laat. De vrouw bleek ongeneeslijk ziek en heeft naar verwachting minder dan een jaar te leven. Hoewel dit bedrag niet door een rechtbank is opgelegd, onderschrijft het wel een gewijzigde opvatting over de hoogte van het smartengeld.
 

Recordhoogte smartengeld toegewezen

Op 11 november heeft de rechtbank Gelderland een opzienbarende uitspraak gedaan over de hoogte van smartengeld bij een misdrijf. Drie mannen gooiden bij een ouder echtpaar molotovcocktails in huis en het echtpaar liep zeer ernstig letsel op in de vorm van hevige brandwonden. De verdachten werden veroordeeld tot het (uitlokken van het) medeplegen van een poging tot moord en het vrouwelijke slachtoffer kreeg van de rechter een smartengeldbedrag van € 150.000 toegewezen en de man € 200.000. Dit laatste bedrag is een recordbedrag – nooit eerder werd er in Nederland zo’n hoog bedrag door de rechter toegewezen.
 

Maatschappelijke opvattingen

De rechtbank Overijssel kende begin dit jaar een smartengeldvergoeding van € 125.000 toe aan een man die op het zebrapad was aangereden. De rechtbank hield hier uitdrukkelijk rekening met de ernst van het letsel, de duur en intensiteit van het verdriet en de derving van levensvreugde. Daarnaast nam de rechtbank de gewijzigde maatschappelijke opvattingen mee bij de bepaling van de hoogte van het smartengeld. Deze maatschappelijke opvattingen werden in 2014 ook meegenomen door de rechtbank Oost-Brabant. Het slachtoffer kreeg in deze zaak een vergoeding van € 20.000 voor een kleine medische fout tijdens een galblaasoperatie.
 

Verandering in hoogte vergoedingen

Nederland kent nog steeds geen ‘claimcultuur’ zoals in de Verenigde Staten, maar is wel op weg naar een vergoedingsstelsel dat meer recht doet aan de belangen van slachtoffers. Zij zijn immers degenen die met de gevolgen van het letsel moeten leven. Een evenredige financiële vergoeding is in dat geval zeker op zijn plaats.
 

Hulp van Gimbrère Advocaten

Verkeer jij in de ongelukkige omstandigheid dat je letsel hebt opgelopen door toedoen van een ander? Advocaat Katrien Boerjan van Gimbrère Advocaten helpt je graag verder. Je kunt haar bereiken via het e-mailadres boerjan@gimbrere.nl of via telefoonnummer 076-5140505!

 

Over de auteur

Katrien-Boerjan2.jpg
“ Denk in mogelijkheden, niet in onmogelijkheden ”

Katrien Boerjan