‘Jaren onterecht in Spaanse cel’

Ernstige twijfels over schuld Nederlander

AMSTERDAM, dinsdag 16 september 2014
Justitie in Spanje moet diep door het stof als blijkt dat Nederlander Romano van der Dussen (40) elf jaar onterecht vastzit in een Spaanse gevangenis. Een nieuwe rechter heeft de zaak heropend na ernstige twijfels over het destijds opgevoerde bewijs. Het proces heeft alles weg van een justitiële dwaling.

5719.jpg

De Nederland werd in 2005 veroordeeld tot 15,5 jaar cel voor degewelddadige verkrachting van drie vrouwen in de Zuid-Spaanse bedplaats Fuengirola, twee jaar eerder. Twee van de drie slachtoffers zeiden het te herkennen als de blanke man die hen seksueel zou hebben misbruikt. Bovendien had de vermeende dader de schijn tegen. Zowel tijdens zijn jeugd in Nederland als in Spanje kwam hij meermaals in aanraking met de politie.

Dna-sporen

Maar al twee jaar na de veroordeling bleek dat er iets niet in de haak was. Dna-sporen bleken niet afkomstig van Van der Dussen, maar van de beruchte serieverkrachter Mark Philip Dixie. De Brit zit momenteel een celstraf uit vanwege de moord op een 18-jarig Brits fotomodel. Ook aangetroffen schoenafdrukken kwamen niet overeen. Het was voor het ministerie van Buitenlands Zaken in 2010 aanleiding om experts onderzoek te laten doen naar de zaak. Juridische deskundigen van het gerenommeerde internationale advocatenkantoor Gimbrère uit Breda kwamen tot de conclusie dat er inderdaad gegronde twijfels bestanden over zijn schuld.

Zo zouden de Spaanse pro Deoadvocaten van Van der Dussen destijds ‘grove fouten’ hebben gemaakt door geen aandacht te schenken aan de extreme tegenstrijdigheden in de slachtofferverklaringen. Ook verklaringen van kennissen over een alibi van Van der Dussen werden niet serieus genomen. Toch zit Van der Dussen nog steeds vast. En niet in zijn geboorteland. De Nederlandse overheid wilde daar tot nu toe niet aanmeewerken, omdat de man ten tijde van arrestatie al een aantal jaar in Spanje woonde.

Na zeven jaar stilstand gaat een Spaande onderzoeksrechter zich alsnog opnieuw over de zaak buigen. Hij heeft Groot-Brittannië gevraagd om het dna van de Britse serieverkrachter.

Bron: Telegraaf