Kamermeerderheid wil alimentatie flink beperken

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de duur van de partneralimentatie inkorten. Hierdoor wordt de alimentatie meer gezien als een vangnet en moeten partners na een scheiding zelf hun geld weer verdienen. 

 

02G71376.jpg

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D'66 wil de duur van partneralimentatie inkorten naar maximaal vijf jaar. Op dit moment is de maximale duur van partneralimentatie nog twaalf jaar. Een Kamermeerderheid vindt dit systeem ouderwets: zij zijn van mening dat alimentatie meer een vangnet moet worden waardoor terugkeer naar de arbeidsmarkt wordt gestimuleerd.

Afwijken van beperkingen 

Volgens het voorstel kan in enkele gevallen van deze beperkende wijziging worden afgeweken. Indien een huwelijk langer heeft geduurd dan vijftien jaar en de alimentatieontvanger binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, kan de alimentatietermijn worden verlengd tot maximaal tien jaar. Ook in het geval er jonge kinderen zijn en er een zeer groot inkomensverschil tussen de ouders is, kan de alimentatie worden verlengd tot het jongste kind twaalf jaar oud is. 

Geen alimentatie bij korte huwelijken 

Volgens het voorstel moet er bij huwelijken die korter dan drie jaar hebben geduurd helemaal geen alimentatie meer betaald worden. De partijen verwachten dat het nieuwe wetsvoorstel over een jaar van kracht gaat. Wij houden je op de hoogte van de verdere ontwikkelingen.

Vraag het aan Gimbrère Advocaten

Wil je meer weten over dit wetsvoorstel? Of wil je juridisch advies over partneralimentatie of juist over kinderalimentatie? Neem dan vrijblijvend contact op met de deskundige advocaten van Gimbrère! Zij lichten een en ander graag toe!

Over de auteur