Personeel V&D naar rechter ondanks verzachting loonsverlaging

BREDA - Bij V&D regent het kort gedingen. Het warenhuis heeft grote geldproblemen en een van de winkelpandverhuurders spande onlangs een kort geding tegen V&D aan. Nu volgen ook personeelsvakbonden CNV en FNV. Zij willen de loonsverlaging van 5,8 procent aanvechten, ondanks de voorgestelde verzachtende maatregelen.

V&D 2.jpeg

Bij het warenhuis werken 10.500 medewerkers. Op 19 januari vroeg de directie aan bijna de helft van hen om 5,8 procent van hun salaris in te leveren. Een uitzondering werd gemaakt voor de medewerkers van La Place – het restaurant van V&D. Met deze loonsverlaging zou een massaontslag en faillissement kunnen worden voorkomen, zo meende de V&D-directie. Later bleek dat er tegenover het loonoffer geen baangarantie stond. Ook zouden er 50 van de 450 banen op het servicecenter verdwijnen en zouden er vakantiedagen- en seniorendagen ingeleverd moeten worden. Vakbonden CNV, FNV en De Unie kondigden aan dat ze deze maatregelen wilden aanvechten.
 

Verzachting loonmaatregel

Deze week, op 4 februari, kwam V&D daarom met een tegenbod. Ze willen de voorgenomen loonmaatregelen verzachten. De salarisvermindering van het personeel gebeurt nu in twee termijnen: per 1 februari 2015 daalt het salaris met 3 procent en per 1 februari 2016 met 2,8 procent. Voor de vakbonden is dit niet voldoende: het is en blijft een loonoffer van 5,8 procent. En gaat V&D failliet, dan komen de medewerkers op straat te staan met een lagere uitkering. Het UWV berekent de hoogte van een WW-uitkering aan de hand van het laatstverdiende loon over de afgelopen twaalf maanden. Ondanks de verzachtende maatregelen willen CNV en FNV het kort geding dus toch door laten gaan. 
 

Kort geding verhuurder

Daarnaast loopt er al een kort geding van IEF Capital, een van de belangrijkste pandeigenaren van V&D. Deze eiste de ontruiming van vier panden in Amsterdam, Maastricht, Den Haag en Utrecht omdat V&D de huur te laat en niet volledig heeft betaald. De vier panden zijn samen goed voor bijna 17 procent van de omzet van het warenhuis. Op vrijdag 6 februari doet de Amsterdamse rechter uitspraak in deze zaak. Geeft de rechter IEF Capital gelijk, dan heeft dit mogelijk surseance – en ook faillissement – tot gevolg. Naast IEF Capital hebben ook andere vastgoedeigenaren aangegeven niet blij te zijn met de gang van zaken en sommigen van hen overwegen ook een gang naar de rechter.

Kortom, de geldproblemen van het bekende warenhuis houden de gemoederen aardig bezig. Lees jij dit bericht en heb jij ook problemen met je werkgever over het inleveren van loon? Of heb je een ander geschil op de werkvloer? Bij Gimbrère Advocaten helpen we je graag met jouw probleem.

Bron: De volkskrant