Regeringspartijen willen regels kinderalimentatie aanpassen

BREDA - Regeringspartijen VVD en PvdA kwamen vorige week met een wetsvoorstel waarmee ze de regels voor kinderalimentatie eenvoudiger en rechtvaardiger willen maken voor gescheiden ouders. Vorige week reageerden we hier al kort op. Maar wat houden de nieuwe regels precies in?

ING_18989_01048.jpg

Scheiden, kinderalimentatie, omgangsregelingen voor de kinderen. Per jaar hebben duizenden ouders met deze zaken te maken. De ouders hebben ook na de scheiding rechten en plichten tegenover elkaar én de kinderen. Volgens Kamerleden Ard van der Steur (VVD) en Jeroen Recourt (PvdA) is er veel onduidelijkheid op dit gebied en zouden de regels rondom kinderalimentatie eenvoudiger moeten worden. Zo kunnen ouders de regels beter begrijpen, wanneer dit nodig is. Daarnaast zouden de regels voor kinderalimentatie rechtvaardiger moeten. Doel? Minder ruzie tussen ouders en het belang van het kind voorop.
 

Specifieke wijzigingen in nieuw wetsvoorstel


Maar hoe willen de twee regeringspartijen de regels voor kinderalimentatie eenvoudiger en rechtvaardige maken? Hun wetsvoorstel bevat onder andere de volgende wijzigingen: 
1. Gescheiden ouders moeten zelf de online rekentool KART kunnen invullen. Deze berekent aan de hand van een paar eenvoudige vragen hoeveel beide ouders moeten bijdragen aan de zorg voor het kind. 
2. De hoogte van de kinderalimentatie gaat (nog meer) afhangen van de hoeveelheid zorg die een ouder voor het kind draagt. 
3. De alimentatieplicht moet worden teruggebracht van 21 naar 18 jaar. Studeert een kind nog, dan geldt een alimentatieplicht tot 23-jarige leeftijd. 
4. Stiefouders zouden niet meer hoeven bij te dragen aan de alimentatie voor het stiefkind. Ouders betalen kinderalimentatie voor hun eigen kind.
5. Het minimumbedrag voor kinderalimentatie moet worden verhoogd naar € 50. Kan een ouder dit bedrag niet betalen, dan mag dit ook in natura worden betaald. 
6. Een alimentatieschuld moet eerder worden afbetaald dan andere schulden, zoals een studieschuld of belastingschuld.

Het wetsvoorstel en de bijbehorende eenvoudige en rechtvaardige regels wordt zowel positief als negatief ontvangen.

Over de auteur