'Spaanse advocaat maakte er een potje van'

BREDA (ANP) - Een Spaanse rechter neemt binnenkort het besluit of de zaak van Romano van der Dussen (deels) opnieuw moet worden gedaan. 

5757.jpg

Van der Dussen zit al 11 jaar mogelijk onschuldig in een Spaanse cel zit voor verkrachting, aanranding en beroving. Er zitten veel haken en ogen aan de kwestie, zelfs als het proces over wordt gedaan. ,,Als de rechter vindt dat de zaak opnieuw moet worden gedaan, geldt dat mogelijk alleen voor de aanklacht van verkrachting. Daarvoor is DNA-bewijs. Wellicht worden de overige aanklachten niet herzien, omdat daarin geen ander bewijs is'', stelt advocaat Tjaard Gimbrère. In dat geval moet Van der Dussen misschien zelfs wel zijn straf van 15 jaar uitzitten. Bovendien is het lastig schadevergoeding te krijgen, denkt Gimbrère, ook al zou blijken dat hij in ieder geval deels onschuldig is.

Een Nederlandse advocaat van het kantoor van Gimbrère in Barcelona deed onderzoek naar de zaak uit 2003 in het Zuid-Spaanse Fuengirola. ,,Het is erg onwaarschijnlijk dat er in die nacht twee mannen rondliepen die vrouwen aanvielen, maar dat is puur logica. Het is de vraag of een rechter het zo ziet.'' De verdediging van Van der Dussen was ronduit knullig, concludeert de advocaat. Al tijdens het proces was bekend dat er DNA van een onbekende man op het slachtoffer was gevonden. Overigens had de politie toen zelf al het vermoeden dat het om een zekere Britse man ging, die soortgelijke feiten zou hebben gepleegd. De naam van Dixie is toen al gevallen! ,,Daar is geen nader onderzoek naar gedaan.'' Later bleek het te gaan om de veroordeelde Britse moordenaar Mark Dixie.

Van der Dussen werd veroordeeld op basis van getuigenverklaringen. Hij was de enige blonde in de rij verdachten en werd onder meer door twee slachtoffers herkend. ,,Zijn advocaten hebben destijds geen getuigen opgeroepen.''

In 2003 werden in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola binnen een paar uur tijd twee vrouwen gewelddadig aangerand en één vrouw verkracht. Van der Dussen woonde in Spanje en was een bekende van de politie. Dixie was ook in de buurt. Hij zit sinds 2008 in Groot-Brittannië in de gevangenis voor de verkrachting van en de moord op het jonge model Sally Anne Bowman in 2005.