Verhuur Airbnb illegaal in Spanje: hoe zit dat in Nederland?

Vorige maand is een Amsterdammer veroordeeld omdat hij zijn sociale huurwoning onderverhuurde via Airbnb. Hij moest een boete van € 7.500 betalen en binnen twee weken zijn huis verlaten. Daarnaast moest hij € 10.000 aan onderzoekskosten betalen. Kleven er risico’s aan het verhuren van je woning via websites als Airbnb? Je leest het hier.

Gimbrere Advocaten - Advocatenkantoor Spanje 3.jpg

Airbnb is hét platform voor particulieren om woningen te huren en verhuren. Wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van? Het is een makkelijke manier om een zakcentje bij te verdienen en hoe leuk is het om je tegen een kleine vergoeding de kasteelheer van een Chateau in Frankrijk te wanen? Airbnb brengt sinds 2008 mensen bij elkaar die - tegen betaling - van elkaars woonruimte gebruik willen maken. Inmiddels is deze ‘markplaats’ enorm gegroeid en wordt Airbnb in 190 landen en in meer dan 34.000 steden aangeboden. Het is zo’n succes dat zelfs de ‘klassieke’ KLM adverteert met een korting van € 25,- bij Airbnb wanneer je bij de KLM een vlucht boekt. Toch zijn er risico’s verbonden aan de verhuur via Airbnb.

Maatregelen door de Gemeente

Door de enorme groei van Airbnb hebben gemeentes, met name de gemeente Amsterdam, deze vorm van verhuur onder de loep genomen. In Amsterdam heeft de gemeente een aantal strikte voorwaarden gesteld aan de verhuur via Airbnb. Zo moet je als verhuurder staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP) en mag je de woning niet bedrijfsmatig (meer dan twee maanden per jaar) verhuren. Ook moet jij je als verhuurder ervan bewust zijn dat de woning voor zowel jouw gasten als de buren voldoet aan de veiligheidseisen van de brandweer. Bovendien mag de woning aan maximaal vier personen tegelijk worden verhuurd. Verhuren zonder toeristenbelasting af te dragen is niet toegestaan, ook niet via Airbnb. Voor wat betreft de toeristenbelasting heeft Airbnb samen met de Gemeente Amsterdam naar een oplossing gezocht en ook gevonden: Airbnb int deze toeristenbelasting voor de gemeente en draagt deze ook voor haar af. Hopelijk zullen andere gemeentes dit overnemen, maar tot die tijd heeft de verhuurder hiervoor ook een eigen verantwoordelijkheid. Verder moeten de inkomsten uit de verhuur via Airbnb worden opgegeven bij de Belastingdienst; afhankelijk van jouw privésituatie ben je namelijk belasting verschuldigd over deze verhuurinkomsten.


Koopwoningen: de VvE of hypotheekverstrekker

Vakantieverhuur (dus onder andere de verhuur via Airbnb) kan in principe alleen als je zelf eigenaar bent van de woning. Sommige Verenigingen van Eigenaren (VvE's) hebben vakantieverhuur in de splitsingsakte verboden. Vraag jouw VvE dus vooraf om toestemming als je gedoe achteraf wilt voorkomen. Ook de hypotheekverstrekker kan zich verzetten tegen de verhuur via Airbnb omdat ze bang zijn dat de woning in waarde zal verminderen, omdat de huurders bijvoorbeeld minder zuinig op de woning zullen zijn. Overigens lijkt dit in de praktijk vooralsnog mee te vallen.


Mag je als huurder jouw huis verhuren?

Of verhuur via Airbnb is toegestaan, hangt af van verschillende zaken zoals de inhoud van de huurovereenkomst, of de huurder zelf ook in de woning verblijft tijdens de verhuur, de verhuurder toestemming heeft gegeven én de specifieke wetgeving hierover. De praktijk leert dat je als huurder bijna nooit jouw woning aan anderen mag verhuren op grond van de huurovereenkomst. Ook niet wanneer je dit slechts incidenteel doet. Wanneer je een woning van een woningcorporatie huurt, mag je de woning nooit gebruiken voor vakantieverhuur zoals via Airbnb. Doe je dit toch, dan loop je het risico jouw woning te verliezen.

 

Hoe zit het eigenlijk met de verzekering?

De meeste mensen hebben een inboedelverzekering en woningbezitters hebben daarnaast een opstalverzekering. Daarmee verzeker je jouw spullen of woning tegen bijvoorbeeld schade door brand. Bij sommige verzekeraars geldt een meldplicht wanneer je jouw huis tijdelijk verhuurt. In sommige gevallen gooien de verzekeraars dan hun premie omhoog. Wanneer je niets zou melden en er ontstaat schade, dan loop je het risico om niet alle schade vergoed te krijgen. Check daarom altijd de polisvoorwaarden.

 

Airbnb in Spanje

Onze collega Richard Hoffmann schreef onlangs een blog over het aan banden leggen van woningverhuur in Spanje. Woningeigenaren in de provincies Barcelona en Girona moeten in het bezit zijn van een 'licencia turística' om hun woning legaal te verhuren voor een periode van minder dan 30 dagen. In Barcelona is deze vorm van verhuur enorm uit de hand gelopen. Het gedrag van dronken toeristen en vrijgezellenfeesten hebben er aan bijgedragen dat een en ander wordt gereguleerd. De bewoners in Barcelona waren niet langer gecharmeerd van de toeristen met hun continue feestjes en hun rolkoffers die in het holst van de nacht over de kasseien kletterden. In de zomer van 2014 is er in Barcelona een zeer strenge controle uitgevoerd in de populaire wijken Borne en Barceloneta. Gemeentelijke ambtenaren gingen vergezeld van politie huis aan huis af. Eigenaren van woningen die verhuurd waren aan toeristen kregen een boete opgelegd die tot € 90.000 opliep. Ook Airbnb kreeg een boete opgelegd van € 40.000 wegens het adverteren van woningen zonder verhuurvergunning.

 

Tot slot

Dat de verhuur via Airbnb uit de hand kan lopen is deze maand ook gebleken in de Canadese stad Calgary. Nadat de huurders via Airbnb een feest hadden gegeven voor meer dan 100 personen, was de woning flink verwoest. De schade liep op tot zo’n $ 50.000. Airbnb heeft aangegeven dat deze huurders op de zwarte lijst staan en dat de schade voor de verhuurders geheel wordt vergoed. Situaties als deze komen gelukkig weinig voor. Maar, voordat je begint met de verhuur van je woning, adviseren wij je om je goed in te lezen over de regels die gelden voor particuliere vakantieverhuur. Verhuur via Airbnb is in Nederland onder bepaalde voorwaarden legaal (in Spanje in het geheel niet), maar overtredingen kunnen uiteindelijk flink beboet worden. Mocht je nog vragen hebben over de verhuur via Airbnb, dan kun je uiteraard contact met ons opnemen via telefoonnummer 020 820 35 89.
 

Over de auteur

Claudie-Gimbrere.jpg
“ Praktisch adviseren en begeleiden van innovatieve ondernemers en particulieren ”

Claudie Gimbrère

Neem contact op
met Gimbrère Amsterdam

Bel +31 (0) 20 820 35 89

of mail naar info@gimbrere.nl