Werkgevers en GPS

Werkgevers willen nogal eens GPS-apparatuur in bedrijfswagens installeren, zodat ze precies weten waar de werknemer met de bedrijfswagen is. Is dit toegestaan? Lees er meer over in deze blog van advocaat Robert de Pater!

02H22038.jpg

Werkgevers bij bezorgdiensten willen nogal eens weten waar hun medewerkers zich bevinden. Dit is zowel voor de klant als de werkgever nuttig. De klant weet wanneer zijn product bij hem wordt bezorgd en de werkgever weet waar de werknemer is. Werkgevers kunnen in die gevallen een GPS-systeem in de bedrijfsauto installeren. Zij zijn hiervoor echter vaak huiverig: ze denken dat dit niet is toegestaan. Hoewel er gevallen zijn waarin dit inderdaad niet mag, is het in principe wel toegestaan. Lees er hier meer over.
 

Systeem koppelen aan bedrijfsauto, niet aan werknemer

De rechtbank Noord-Holland ziet in een uitspraak van 22 mei 2015 een ingebouwd GPS-systeem namelijk als bedrijfsadministratie, mits het systeem niet wordt gekoppeld aan de werknemer, maar aan de bedrijfsauto. Als de verzamelde gegevens niet naar een chauffeur worden gelinkt, wordt niet gehandeld in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens en artikel 6 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Voorwaarde hierbij is wel dat de werknemer op de hoogte wordt gebracht van de aanwezigheid van het GPS-systeem. De rechtbank Noord-Holland sloot met deze uitspraak aan bij de eerdere uitspraak van de Raad van State van augustus 2014. De vrachtchauffeur in deze zaak kreeg een boete op grond van de Arbeidstijdenwet: volgens de GPS-gegevens had hij te lang achter elkaar gereden. De Raad van State oordeelde dat het gebruik van GPS toegestaan was nu de gegevens slechts dienden om het voertuig en niet de chauffeur te controleren.
 

GPS in geheim inbouwen

Ook wanneer de werkgever in het geheim een GPS-systeem inbouwt en de aanwezigheid niet mededeelt, levert dit niet direct strijd op met de Wet bescherming persoonsgegevens, aldus de rechtbank ’s-Hertogenbosch in een vonnis uit augustus 2010. In deze zaak wilde een werkgever in het geheim een werknemer controleren omdat de werkgever vermoedde dat de werknemer de bedrijfsauto voor privégebruik inzette. De werkgever bouwde daarom een GPS-systeem in de bedrijfsauto van de werknemer. De werkgever kreeg gelijk: de werknemer gebruikte de auto inderdaad privé. In de opvolgende ontslagprocedure oordeelde de kantonrechter dat de werkgever rechtvaardig handelde: hij gebruikte het GPS-systeem immers als een (normaal geaccepteerde) prikklok. Er was dus geen sprake van een ontoelaatbare inbreuk op de privacy.
 

Neem contact met ons op

Het privacyrecht is een rechtsgebied waar afweging van belangen in combinatie met de concrete omstandigheden centraal staat. Zit jouw organisatie met een dergelijk probleem? Of heb je andere vragen omtrent het privacyrecht en de Wet bescherming persoonsgegevens? Neem dan contact op met advocaat Robert de Pater. Dat kan direct via depater@gimbrere.nl of telefonisch via 076-5140505. 
 

Over de auteur

Robert-de-Pater.jpg
“ Ik bijt me altijd vast in een zaak ”

Robert de Pater